5 inzichten die ik met je wil delen na 5 jaren fast fashion bannen
Vijf jaren geleden maakte ik een beslissing waarvan ik wist dat ik er alles aan zou doen om het te volbrengen: geen fast fashion meer kopen. Over dat kantelmoment, kun je hier lezen. Ondertussen zijn de jaren voorbijgevlogen en zijn de lessen die ik leerde en de inzichten die ik kreeg al lang niet meer op één hand te tellen. Overweeg je dezelfde sprong te maken? Of wil je je fast fashion aankopen in de eerste instantie verminderen? Laat me je wat tijd besparen door vijf van mijn verworven inzichten met je te delen. Dingen die ik graag zelf had geweten toen ik de sprong waagde naar een ethisch verantwoorde en milieubewuste garderobe.
1. ‘Duurzaam’ is een containerbegrip en iedereen heeft er een andere perceptie over.
Je hebt je vast zelf al eens afgevraagd wat daar nu precies achter zit, achter 'duurzame' kleding. Een hele poos geleden schreef ik een blogartikel over de begrippen. En ook in mijn posts probeer ik de verschillende facetten regelmatig letterlijk te benoemen. Enkele voorbeelden daarvan zijn: eerlijk vervaardigd, eco-vriendelijk, vegan, circulair, natuurlijk, afvalvrij, afvalarm, gerecycleerd, tweedehands, opgewaardeerd, enzovoort. Wanneer je het woord ‘duurzaam’ volgende keer tegenkomt (in bijvoorbeeld een reclamespot), probeer zelf eens dieper te graven en er een concrete betekenis aan te geven.
2. De impact van de consument is niet te onderschatten, maar hij mag niet verantwoordelijk worden gesteld voor de hele keten.
Een uitspraak waar ik kriebels van krijg? "Mijn keuzes hebben toch onvoldoende impact of draagkracht, ik ben tenslotte maar 1 kleine regendruppel in de oceaan". Oké, het klopt dat jij en ik als consument lang niet alle touwtjes in handen hebben, maar we hoeven ons ook niet volledig weg te cijferen in de strijd naar een meer verantwoorde (kleding)wereld. Met onze keuzes kunnen we wel degelijk een verschil maken. En op zijn minst een duidelijk sein geven richting de mode-industrie en de vele stakeholders daarin. De bekende uitspraak van Anna Lappé vat het eigenlijk mooi samen: "With every money you spend, you are casting a vote for the kind of world you want."
Langs de andere kant vind ik het even fout dat er vanuit de politiek al eens verkeerdelijk met de vinger naar de consument wordt gewezen. Omdat er simpelweg foute conclusies worden getrokken. Een recent opiniestuk belicht die problematiek wat beter: "30% van de online gekochte mode-artikelen worden retour gestuurd door de Belg. Wat nu?."
3. Alleen al aan het materiaal kun je een goede inschatting maken over de eco-vriendelijkheid van een kledingstuk.
Via Close-The-Loop leerde ik o.a. dat 1 kg katoen 3800 liter water nodig heeft. Say what?! Polyester mag dan een pak besparen op water (17 liter voor 1 kg), het heeft wel dubbel zo veel energie nodig als katoen en maakt gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen aangezien de basisgrondstof ruwe olie is. Langs de andere kant zijn kledingstukken die voor 100% uit 1 vezel bestaan (bijvoorbeeld katoen of polyester) wel makkelijker recycleerbaar dan kleding die uit een vezelmix bestaat (bv. 80% katoen en 20% viscose). Het is dus zeker geen eenzijdig verhaal.
4. Keurlabels en certificeringen geven je een goede richting, maar pin je er niet op vast.
Hoewel ik keurlabels en certificeringen geregeld aanraad als een van de parameters om een verantwoord kledingmerk te herkennen, mag je je hier niet op vastpinnen. Net als het materiaal van een kledingstuk, geef het een goede indicatie, maar het geeft niet álles prijs. Zo zijn er (kleding)merken die simpelweg geen budget hebben om hun zelfgeproduceerde items te laten keuren en een (of meerdere) certificering(en) te krijgen.
Hetgeen ik zelf altijd in mijn achterhoofd houd bij het analyseren van een al dan niet nieuw merk: als het label in kwestie duurzaamheid en een verantwoorde productie tot de core van zijn beleid integreert, dan hoef je normaliter niet hard te zoeken naar transparantie en details hieromtrent. Dan wil je daar als merk toch keihard mee uitpakken, nietwaar? Heel concreet heb ik het bijvoorbeeld over: een webpagina die je kennis laat maken met de boeren en fabrieken met wie ze werken, cijfers over hun besparingen en lage(re) voetafdruk, het belichten van hun huidige en toekomstige doelen, een transparant duurzaamheidsrapport, enzovoort.
5. Het meest duurzame kledingstuk, hangt al in je kast.
Duurzame mode omvat zo veel meer dan alleen shoppen bij ethisch verantwoorde en milieubewuste merken. Het gaat hem ook niet over het vervangen van al je vroegere fast fashion aankopen. Het gaat ‘m in de allereerste plaats over het aanmeten van een nieuwe mindset. Een bewuste mindset die je leert dat kleding in de eerste plaats geen consumptiegoed – en dus ook geen wegwerpproduct – is. We zouden onze kleding moeten koesteren, herstellen indien nodig én vooral even nadenken alvorens we een item over de toonbank zwieren. Die bewuste mindset leert je ook dat je geen kast(en) vol kledingstukken nodig hebt. Het leert je appreciëren wat je al hebt.
Hopelijk had je wat aan de voorafgaande inzichten! Ik wens je ongelooflijk veel succes in de weg naar een meer verantwoorde kledingkast. Zit je nog met een vraag? Aarzel niet me een berichtje te sturen op Instagram (@elinerey).
Liefs,
Eline
Mijn blog steunen? Dat kan!