3 verantwoorde en minimalistische interieurmerken van eigen bodem

Het (ver)bouwen en inrichten van een nieuwe stek is een spannende ervaring. Bij de verschillende beslissingen ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Nu mijn vriend en ik zelf met een bouwproject bezig zijn, lees ik de laatste tijd spontaan meer over interieurinrichting en decoratie. In de hoop jou ook te inspireren, bundelt deze blogpost enkele van mijn favoriete Belgische interieurmerken. Die krijgen in ons nieuwe huis opnieuw een verdiend plekje.

Over het algemeen kopen we spullen omdat we ze mooi vinden. Ik ook, maar het verhaal moet wel goed zitten. Anders ga ik niet overstag. De volgende 3 merken combineren vakmanschap, design en duurzaamheid op een unieke manier.

More Circular

Marten, een Nieuw-Zeelander die de liefde vond in België, richtte enkele jaren geleden More Circular op. Het merk sprong me in het oog via sociale media en ik was meteen geboeid door zijn circulaire en minimalistische blik op design.

Marten wilde altijd al een restmateriaal transformeren in iets waardevols. De reden hiervoor? Vroeger werkte hij als ingenieur in de afvalindustrie, waardoor hij vanop de eerste rij kon zien hoeveel we als maatschappij weggooien. Toen hij ontdekte dat er veel gipsplaat werd verspild, begon de reis naar het ontwikkelen van een proces om dit materiaal te upcyclen tot iets van waarde: designlampen. Na een jaar experimenteren en testen ontwikkelde hij het eerste prototype, dat De Archy werd.

Vandaag bestaat het aanbod uit Archy Dine, Archy Cluster, Archy Pendel en Archy sitting.Of je nu landelijk of modern woont, de designlampen passen in ieders interieur. De gladde simpele vorm en de reflectie van het warme ledlicht op het natuurlijke witte of gezellige zwarte materiaal brengen rust bij je thuis. Elke lamp wordt met de hand gemaakt in Antwerpen en wordt voorzien van alle elementen om een goede installatie bij je thuis te verzekeren. De volledige collectie vind je hier.

Ancré Rugs

Al enkele jaren landen mijn voetjes bij het ontwaken op een van Ancré’s prachtige tapijten. Pieter Aerts en zijn vrouw Kathleen Geysen zijn de bezielsters van dit merk en laten hun hedendaagse, Antwerpse ontwerpen versmelten met het vakmanschap van het Verre Oosten. Hun liefde voor tapijten is trouwens niet kakelvers. Die stamt al uit de tijd van grootvader Aerts! Dat vertelden ze me bij een eerste ontmoeting. Van dat verhaal gaat mijn hart sneller slaan. Een passie die al 3 generaties overbrugt.

Ik zou niet enthousiast zijn, noch een aankoop doen, mocht de visie en de ontwerpen van het duo niet matchen met die van mij. De tapijten zijn dus niet alleen een stijlvolle level-up voor je woning, bij Ancré kiezen ze ook voor een zorgvuldig gecureerd aanbod, trage ontwikkeling en natuurlijke materialen. Denk maar aan hennep, bamboe, jutte en tencel. Geweven volgens eeuwenoude technieken en doordacht gekozen aardse tinten, zijn alle tapijten gemaakt om de tand des tijds te doorstaan.

Over dat eeuwenoude vakmanschap gesproken... De tapijten worden effectief vervaardigd, en met de hand geknoopt, in het Verre Oosten. Een tijds- en arbeidsintensief proces waarbij er wat alarmbellen kunnen afgaan bij de bewuste shopper. Gelukkig hechten Pieter en Kathleen veel waarde aan goede arbeidsomstandigheden. Ze werken uitsluitend met gecertificeerde producenten die een hart hebben voor mens en planeet. En die bovendien voor een eerlijke verloning zorgen. Naar het volledige aanbod.

Unit 14

Jonas en Sylvester zijn het oprichtersduo achter het Belgische interieurmerk Unit 14. Elk op hun manier bouwden ze ervaring op als echte makers. De één als lasser en een krak in metaalbewerking, de ander in het creëren van meubels en het maken van 3D ontwerpen. Beide zijn ze bezeten door handgemaakt meubilair en tijdeloze ontwerpen. En die liefde voor interieurdesign willen ze tot in onze huiskamers brengen.

Enkele jaren geleden viel ikzelf in zwijm voor een van hun salontafels, ‘George’ genaamd, vervaardigd uit Nero Marquina keramiek. De salontafel werd tot in de puntjes afgewerkt. De lasnaden zijn naadloos en het onderstel kreeg een poedercoating die het staal beschermt. Waarom werken ze met keramiek en niet met marmer? Om de eenvoudige reden dat dit materiaal meer voordelen biedt voor ons als gebruiker. Waar marmer lastig schoon te houden is en sneller beschadigd is, is bij keramiek het tegenovergestelde het geval. Het is namelijk krasbestendig, hittebestendig, niet gevoelig voor vlekken en poepsimpel in onderhoud.

Naast salontafels kun je bij Unit 14 ook grote eetkamertafels, stoelen en mortex meubels vinden. De Armand eetkamerstoelen kunnen mij alvast erg bekoren, maar ontdek het vooral zelf! Hier vind je hun volledige interieurcollectie.

Onze interieurarchitect gaf aan dat het perfect oké is om nog niet precies te weten hoe we elke ruimte willen inrichten. Ze raadt zelfs aan om te wachten, eerst in het huis te wonen en ideëen organisch te laten groeien.
— Eline Rey
Vorige
Vorige

Gids #2: schoenen en laarzen van verantwoorde Europese merken

Volgende
Volgende

Mooi merk: bij Kaly Ora vind je verantwoorde bad-en sportkleding