Hoe richt je je balkon of tuin op een duurzame manier in?
Over het algemeen kopen we spullen omdat we ze mooi vinden. Duurzaamheid komt vaak pas om de hoek kijken, al is er de laatste jaren gelukkig verandering in gekomen. De gemiddelde consument wordt zich meer bewust van de negatieve impact van zijn aankopen. Zo ook wanneer het aankomt op tuinmeubilair. Hoog tijd om hierover bij te leren! Zo kun je bij de volgende lentekriebels meteen de juiste keuzes maken wanneer het aankomt op je buitenmeubilair.
Wat zijn duurzame tuinmeubelen?
Het woord duurzaamheid heeft meedere betekenissen, zoals je hieronder kunt lezen. Enerzijds gaat het over de termijn waarin het item kan worden gebruikt en anderzijds gaat het over ecologie.
Duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst) 1. lang durend 2. weinig aan slijtage of bederf onderhevig 3. het milieu weinig belastend: duurzame energiebronnen wind, zon, waterkracht enz.; duurzaam produceren.
Wanneer het op meubelen aankomt - net als bij eender welke andere spullen of apparaten - is tweedehands nog steeds de milieuvriendelijkste keuze. Om de eenvoudige reden dat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn en je het leven van een bestaand item verlengt. Wanneer je toch in nieuw meubilair wilt investeren, kun je best kijken naar de materialen die tijdens de productie worden gebruikt. Hoe langer een tuinstoel of -tafel meegaat, hoe minder nieuwe tuinmeubelen we met z'n allen nodig hebben. En daar wint het milieu enkel bij. Opgelet: voor buitenmeubilair maak je vaak andere keuzes dan voor in je interieur.
Welke materialen kies ik best (niet)?
De betere keuzes
Het is misschien niet je eerste reflex bij de aankoop van nieuw tuinmeubilair, maar de meest milieuvriendelijke keuze is items gemaakt uit tweedehands of gerecycled hout. Makkelijk te herkennen aan het FSC-Recycled label, dat aangeeft dat de producten voor minimaal 85% gemaakt zijn uit gerecycleerd hout.
De daaropvolgende keuze is hardhout met een FSC keurmerk - zoals deze items bij Kees Smit Tuinmeubelen. Ze gaan jarenlang mee en komen uit duurzaam beheerde bossen. Als je de keuze hebt, kies je best voor Europees hardhout waaronder eik, kastanje of Robinia. Tropisch hardhout moet dan weer een gigantische afstand afleggen om tot bij ons te komen. Ook naaldhout met een keurmerk is een goede optie met een beperkte impact op het milieu.
Rotan en bamboe behoren ook nog tot de wijze opties. Rotan is een harde soort liaan, die groeit in tropische regenwouden. Bamboe is een grassoort. Dat klinkt niet al te duurzaam vanwege de afstand, right? Maar beide planten groeien enorm snel en hebben weinig water nodig. Hierdoor heeft de groei en kap weinig invloed op de natuur. Weet wel dat Rotan net iets minder goed tegen slecht weer kan - en dat is in West-Europa niet onbelangrijk.
Keuzes met een grotere impact
Zelf heb ik járen geleden in een aluminium tuinset geïnvesteerd. Het materiaal an sich mag dan wel sterk en licht zijn, de productie van zulke meubelen kosten helaas veel enregie. Een aspect waarbij ik tijdens het aankoopmoment onvoldoende stil bij stond. Gelukkig staat aluminium ervoor bekend om super lang mee te gaan wanneer je het goed onderhoudt. Bij een kras of een roestvlek, ziet het er met een likje verf alweer als nieuw uit. En om er extra lang genot van te hebben kun je de items behandelen met wax.
Dan zijn er ook nog tuinstukken uit kunststof. Qua uiterlijke eigenschappen scoren die best goed: ze zijn sterk aangezien ze van hard plastic zijn gemaakt én ze zijn er in vaak in alle kleuren die je maar wenst. Al slijten ze wel een stuk sneller dan de duurzame varianten uit hout. Kunststof is duurzaam, maar als je ze aan het einde van hun levensduur naar de milieustraat brengt, dan kunnen ze wel gerecycled worden. Ook weer tot een nieuwe tuinset.
Tuinmeubelen uit Teakhout kies je liever niet. Het is afkomstigis van de Tectona Grandis boom en groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië. Het materiaal an sich bijzonder geschikt voor binnen- en buitenmeubelen omdat het een sterke en duurzame houtsoort is, maar het is een bedreigde boomsoort omwille van overexploitatie.
Het onderhoud is cruciaal voor het verlengen van de levensduur
De meeste (web)winkels geven spontaan advies over het onderhoudvan je tuinmeubelen. Elk materiaal heeft logischerwijze ook een andere aanpak nodig. Al zijn er een aantal basistips die je bij je thuis kunt toepassen:
Zet tuinmeubelen in de winter binnen of dek ze af met een hoes.
Controleer houten meubelen regelmatig op scheurtjes of houtrot (vooral bij de verbindingen) en geef kwetsbare plekken wat olie, verf of was. Hier vind je de juiste onderhoudsproducten voor je (tuin)meubilair.
Droog natte houten meubelen niet in de felle zon; dan ontstaan juist scheurtjes. En zet je meubels af en toe in de olie of geef ze een nieuwe verfbeurt.
Is er na een aantal jaren een stukje roest zichtbaar? Een kleine deuk in je stoel of tafel? Niets dat niet opgefrist of hersteld kan worden. Kies altijd voor deze optie in plaats van het aanschaffen van nieuw meubilair.
Deze pagina bevat affiliate links. Wist je dat je mijn blog hier onrechtstreeks mee steunt? Als je via de link een aankoop zou doen, krijg ik een kleine commissie van de duurzame winkel in kwestie. Voor jou kost het helemaal niets, voor mij betekent het heel veel. Op die manier kan ik mijn blogs en tips gratis blijven aanbieden en meer tijd investeren in onderzoek en samenwerkingen zoals deze waar ook jij blij van wordt. Een win-win-win situatie. ♥