Maak kennis met de knappe creaties van Wasted Atelier

Geregeld leer ik nieuwe merken kennen die op hun eigen, unieke manier tegengewicht bieden aan de fast fashion industrie. Wanneer er een label van eigen bodem tussen zit, ben ik nét dat tikkeltje enthousiaster. Dat begrijp je heus. Vandaag maak je kennis met het jonge Belgische label Wasted Atelier.

Zoals je hier geregeld kan lezen is de modewereld en de bijbehorende textielindustrie over het algemeen erg vervuilend. Om het nog concreter te maken: ik las even geleden dat het meer CO2 uitstoot dan de internationale lucht- en scheepvaart tezamen. Zot, nietwaar? Er zijn verschillende manieren om hierin een klein of groot verschil te maken. Zo kunnen jij en ik onze kledingstukken bijvoorbeeld langer dragen, minder vatbaar zijn voor impulsaankopen of merken steunen die tegen de wegwerpmindset ingaan.

Wist je dat er jaarlijks kei veel rollen stof nooit een doel vinden? Elk kledingmerk of textielfabrikant heeft seizoen na seizoen een heleboel stofoverschotten, ook wel deadstock material genoemd. Dit kunnen teveel geleverde stoffen zijn, monstermaterialen, foute leveringen, enzovoort. Soms liggen die overschoten jaren te vergaren, om op de lange duur vernietigd te worden. Seriously? Ja, heel serieus.

Gelukkig zijn er mensen zoals Dirk Smet. Als textielagent wordt hij al jaar en dag van dichtbij geconfronteerd met vergeten stoffen en sinds 2019 biedt hij hier met zijn eigen label antwoord op. Met Wasted Atelier vertrekt Dirk vanuit restmateriaal en gaat hij zo tegen de traditionele regels van de modesector in. De stofoverschotten mogen dan wel vanuit heel Europa komen, de kleding zélf wordt hier in België ontworpen en vervaardigd.

"Bij ons betekent duurzaam niet dat we werken met uitsluitend ecologische stoffen, wél dat we de afvalberg helpen verkleinen."

Dirk Smet in GVA.

Wasted Atelier toont ons dus dat het anders kan, zonder in te boeten aan kwaliteit, creativiteit en esthetiek. Ze maken eigentijdse stuks die allesbehalve sober genoemd kunnen worden. Zelf werd ik verliefd op deze enkellange zwarte jurk, maar het merendeel uit hun collectie is kleurrijk en ze deinzen ook niet terug van prints. Dat ontdek je in één oogopslag op hun Instagrampagina. Zij die kleur missen in de duurzame kledingwereld, vinden bij dit Belgisch merk zeker hun gading.

Afgelopen zomer gingen de deuren van hun eerste fysieke winkel open. In hartje Antwerpen: Lombardenvest 49. Is een tripje naar de koekenstad van het land wat ver? Of zijn de winkels gesloten vanwege de verregaande coronamaatregelen, zoals nu het geval is? Dan kan je in hun webshop terecht. Ook met hun webshop proberen ze het verschil te maken. Ze werken voor hun verpakkingen bijvoorbeeld enkel met recycleerbaar en/of biologisch afbreekbaar plastic. En bovendien verzenden ze je pakje via de ecologische verzendmaatschappij Kariboo. Nice!

Fotografie door Elke Wendrickx

Vorige
Vorige

Dromerige jurk van een Spaans fair fashion merk

Volgende
Volgende

Supergoods outfit: microcheck dress