Nieuwe deodorant? Kies voor een onschadelijke variant

De afgelopen jaren is het me meermaals duidelijk geworden dat we niet altijd lief zijn voor onze gezondheid en - in het geval van dit artikel - onze huid. Zonder dat we ons er bewust van zijn, bevat de meerderheid van de huidverzorgingsproducten in onze badkamer schadelijke chemicaliën of additieven. Denk maar aan siliconen, sulfaten, aluminium, parabenen, alcohol enzovoort. Niet alleen in make-up of verzorgingscrèmes zitten deze ingrediënten verstopt, ook in shampoo, tandpasta en deodorant. Laten we het vandaag over die laatste hebben. 

Het gebruik van deodorant is iets van alle dagen en net daaróm is het kiezen voor een goed en veilig product een must. In de komende alinea's kom je te weten waarom dit van groot belang is, waarop je kunt letten en welke deodorants wel aangeraden zijn.

De geruchtenmolen draait

Allereerst zijn er tal van geruchten over nare gevolgen van deodorant op onze gezondheid. Vooral aluminium en parabenen worden bij dit verzorgingsproduct geviseerd. Het zou op lange termijn de kans op borstkanker doen verhogen, om maar een voorbeeld te noemen. Hoewel je aluminium en parabenen best kan vermijden vanwege de irritatie die het kan veroorzaken, is er vandaag geen officieel bewijs voor de link met borstkanker bij mensen.

De redenering achter de veronderstelling? Aluminiumchloride, vaak gebruikt in deodorants, is een stof die ervoor zorgt dat de zweetklieren tijdelijk worden geblokkeerd. Hierdoor stop je met zweten maar zou de aluminiumchloride na lange tijd ophopen in je borstweefsel. Een Zwitsers onderzoek in 2016 heeft dit getest met muizen. Hoewel er vandaag nog steeds geen waterdicht bewijs is, raad ik je aan chemische of schadelijke stoffen te verwijden waar kan. Dewelke dat juist zijn? Wel...

Deze ingrediënten vermijd je best

  • Aluminiumchloride of aluminiumchloorhydraat is het meest controversiële ingrediënt dat je in bijna alle synthetische of chemische deodoranten vindt. Wanneer de stof in contact komt met je zweet, wordt het een dikke gel die je poriën verstopt en dus de zweetproductie blokkeert. Eenmaal uitgewerkt, komt je zweetproductie terug op gang.
  • Van alcohol wordt je huid nooit blij, hoewel het in heel wat van onze verzorgingsproducten zit verstopt. Het droogt de huid en is in het geval van deodorant zeker geen slimme keuze. Je huid moet zichzelf weer voeden en herstellen, met zweet dus... een vicieuze cirkel!
  • Parabenen zijn discutabel, worden vaak gelinkt met huidirritaties en hormoonverstorende eigenschappen. Die wil je liever niet in je deodorant, en bij uitbreiding andere producten.

Gevoelige huidjes zijn extra gewaarschuwd

Je hebt het misschien zelf al eens meegemaakt: een deodorant kan leiden tot flinke irritatie. Jeuk, rode uitslag, een droge huid en - in sommige gevallen - zelfs pijn. Vooral producten met meer dan 15 procent aluminiumzout en waarin alcohol is verwerkt, verhogen de kans op deze ongemakken. Ze staan niet voor niets in het lijstje hierboven ;-). Heb je van nature een gevoelige huid? Des te belangrijker is het om een goede deodorant uit te kiezen. Kies liever een crème, balsem of roller dan een spray, want bij die laatste is de kans op irritatie aanzienlijk groter. Bovendien bevatten sprays ook drijfgassen, waar het milieu ons evenmin dankbaar voor is.

De natuurlijke deobalsem van MakeSenz

Natuurlijke producten maskeren de geuren met behulp van natuurlijke ingrediënten of doden de bacteriën die je zweetgeur veroorzaken met natuurlijke anti-microbiële ingrediënten. Met etherische oliën krijgt hun deodorant een lekkere geur, zodat een synthetisch parfum niet nodig is. Dat is het geval bij de standaard deodorantbalsem van MakeSenz, maar niet bij hun versie voor gevoelige huidjes... Daarin zitten geen etherische oliën verwerkt omdat die bij zéér gevoelige of probleemhuiden mogelijk een allergische reactie veroorzaken. Gezien ik onder mijn lezers heel wat gevoelige huidjes heb zitten, koos ik ervoor deze variant te testen.

Mijn nieuwe deodorantbalsem van het Belgische MakeSenz is geschikt voor de meest gevoelige huidjes én voor zwangere vrouwen.

Na twee weken intensief gebruik kan ik zeggen dat ik heel tevreden ben van de sensitive deodorantbalsem (€ 11) met Shea Butter en Magnesium. Bij de allereerste keer aanbrengen moest ik even wennen, gezien ik het afgelopen jaar een deostick gebruikte. Eenmaal aan mijn dagelijkse routine toegevoegd vond ik het een aangenaam en zacht product. Mijn oksels voelen super gehydrateerd en ik heb geen énkele irritatie ondervonden. Enkel bij intensief sporten vroeg ik me af of de geur voldoende dekt, al is ook dit weer helemaal afhankelijk van persoon tot persoon. Ik kijk ernaar uit te ontdekken hoe lang ik met dit product toekom.

Benieuwd naar de deobalsem van het Belgische MakeSenz en/of meer van hun natuurlijke, dierproefvrije aanbod? Met de code ELINE15 geniet je 15% korting op de producten van MakeSenz in hun webwinkel.

Zit je verder nog met een specifieke vraag? Laat het me zeker weten in de comments onderaan of via Instagram.

Vorige
Vorige

Waarom we voor een Moduleo vinylvloer kozen

Volgende
Volgende

5x wondermooi linnen beddengoed van Yumeko