Wat is clean beauty en waarom doe jij er ook voordeel bij?

In 2017 koos ik ervoor nooit nog fast fashion te kopen na het bekijken van de confronterende documentaire The True Cost. Maar die keuze kwam niet alleen. Door mezelf beter te informeren over de kledingindustrie, groeide ook de nieuwsgierigheid naar de behind the scenes van de beautywereld. Ook daar zitten heel wat dingen niet snor en wordt er met ingrediënten gegoocheld die we liever niet op onze huid verwelkomen. Dat is meteen ook de hoofdreden waarom ik precies wil weten wat er in die vele potjes en tubes zit verstopt. Vandaag onder de loep? De term 'clean beauty' en het belang hiervan.

Over het begrip 'clean beauty'

Clean beauty is huidverzorging die vrij is van een heleboel (potentieel) schadelijke ingrediënten. Dat is voor mij, naast enig milieubewustzijn, het allerbelangrijkst wanneer ik een nieuwe aankoop doe. Want wist je dat de huid het allergrootste orgaan is van de mens? Reden te meer om bezig te zijn met de goedjes die we dagelijks op onze huid smeren of gebruiken.

Vandaag worden we overspoeld met termen zoals clean beauty, sustainable skincare, natural beauty, fair cosmetics... En die worden zelfs vaak onjuist gebruikt door menig huidverzorgingsmerk. Als consument is het dus goed om weten dat o.a. clean beauty géén beschermde term is. Concreet wilt dit zeggen dat elk merk de term vrij kan gebruiken, zonder enige voorwaarde of goedkeuring. Maar hoe kun je dan zelf ondervinden of een product al dan niet terecht tot die categorie behoort?

Een positieve trend is dat grote (web)winkels zoals Douglas je helpen het bos doorheen de bomen te zien. Hun teams nemen de producten en diens ingrediënten onder de loep en klasseren deze volgens de juiste categorie. Zo vind jij meteen de weg naar het juiste product. Maar omdat ik vind dat een goed geïnformeerde consument er twee waard is, zorg ik ervoor dat je aan het einde van dit stuk ook over voldoende informatie beschikt die je de juiste keuze helpen maken. Zelfs zonder webshopcompas. Verderop ontdek je welke ingrediënten je best vermijdt.

Net als ik wil je geen vloerpoetsmiddel op je geliefde huid smeren, right? Knowledge is power.

Bij clean beauty vermijdt je liefst een aantal ingrediënten

Clean beauty is vrij van deze ingrediënten

  • Minerale oliën, waaronder paraffinum, petrolatum, een goedkoop bijproduct van de olie-industrie. Ze leggen een 'beschermend' laagje over de huid, maar zorgen op lange termijn voor uitdroging en verstopte poriën.
  • Alcohol of Ethanol wordt als conserveringsmiddel gebruikt en is vaak veroorzaker van droge huid, irritatie en acne, aangezien het de talgproductie stimuleert.
  • Parabenen (methyl-,ethyl-, butyl-, propyl-) zijn omstreden bewaarmiddelen en worden vaak in verband gebracht met hormoonverstorende eigenschappen.
  • Sulfaten, waaronder Sodium Lauryl Sulfaat en Sodium Laureth Sulfaat. Dit zijn sterke reinigers die aan producten worden toegevoegd om ze te doen schuimen (shampoo, douchegel, gezichtsreiniger). Een vet- en vochtabsorberend ingrediënt dat je ook terugvindt in vloerpoetsmiddel... Dat wil je niet op je gezicht.
  • Siliconen zoals dimethicone kunnen je huid overbelasten en zorgen ervoor dat vuil en vet op je huid blijven ligen.
  • Synthetische geuren. Cosmetica zonder parfum is niet alleen beter voor je huid, maar ook voor het milieu. Opgelet: je hebt je liever een milde parfum in je product dan een ftalaat die de geur neutraliseert.
  • Ftalaten worden ingezet als oplos- en fixatiemiddelen, of om de geur in parfum en de kleur in cosmetica te stabiliseren.
  • Chemische SPF. Oxybenzone is een chemische verbindingsfilter die vaak wordt gebruikt in zonnebescherming. Het behoort tot de groep van chemicaliën die menselijke hormonen nabootst. Ook voor de natuur is dit ingrediënt niet lief.

Waar shop ik zulke goede huidverzorging?

Net als bij kleding weergeeft het etiket van je verzorgingsproducten veel informatie prijs. Of dat zou toch moeten. Merken zijn namelijk verplicht alle ingrediënten transparant op het etiket te plaatsen. Ondertussen weet je welke termen je er liever niet op ziet staan. Leuke oefening: neem een aantal producten uit je badkamerkast en analyseer het etiket. Begrijp je alle termen? Staan er potentieel schadelijke stoffen op? Je geniet ongetwijfeld leerrijke inzichten.

Gelukkig sta je er vandaag niet alleen voor. Er zijn heel wat onafhankelijke webwinkels die het aanbod clean beauty zelf voor je samenstellen. Zo hoef jij niet bij élk product de volledige ingrediëntenlijst onder de loep te nemen en kun je erop vertrouwen dat je de juiste keuzes maakt. Een greep uit mijn persoonlijke favorieten bij Douglas Clean Beauty:

Kies vooral producten waar jíj je goed bij voelt

Zelf vind ik het van groot belang dat ik wéét wat ik op mijn huid smeer, zodat ik het niet onnodig overprikkel (bv. acne veroorzaak) of beschadig (bv. uitdroog). Afhankelijk van jouw eisen zijn er veel elementen waarmee je rekening kan houden, met als grootste impact: de ingrediënten van je huidverzorging.

Hecht je bovendien net als ik ook waarde aan het ecologische aspect van je aankopen? Dan kun je letten op skincare met een gerecycleerde verpakking, producten die navulbaar zijn of huidverzorging die hoofdzakelijk ingrediënten van natuurlijke oorsprong bevat. Ook wie vegan is, kan tegenwoordig naar volledig veganistische cosmetica omschakelen. Zoals je ziet is er anno 2022 gelukkig voor elk wat wils.


Vond je het artikel waardevol? Dan kan je mijn blog een duwtje in de rug geven!

Vorige
Vorige

COSH! gidst je doorheen verantwoord modeland

Volgende
Volgende

5x duurzame labels met wondere winterjassen