Overschakelen naar een duurzame kledingkast? Mijn eerste 5 tips!

Je bent erover aan het nadenken om af te stappen van dat hele fast fashion gegeven en wil graag bewuste(re) keuzes maken die een positieve impact hebben op je eigen ecologische voetafdruk, maar óók op je omgeving? Helemaal geweldig! De overgang van een fast fashion naar een slow fashion kledingkast heeft niet enkel te maken met de kledingstukken op zich. Het gaat eigenlijk over een volledig nieuwe mindset, een nieuwe manier van kleding kopen. Omdat ikzelf ook middenin dat proces zit, deel ik met plezier mijn eerste tips en enkele must-knows voor het overschakelen naar een duurzame(re) garderobe.

1. Je nieuwe mindset heet consuminderen

Consuminderen, oftewel minder shoppen met onze planeet in het achterhoofd, is het allereerste uitgaanspunt van bewust shoppen. Dit is dan ook de allereerste grote switch die mentaal gemaakt moet worden. Je kan natuurlijk elke week enkele truitjes voor €10 scoren en je kast maand na maand zien aandikken, maar het enige dat goedkope mode doet is je een vals gevoel van rijkdom geven. In werkelijkheid draag je - heel cru gezegd - een steentje bij tot de tweede meest vervuilende industrie ter wereld.

De voordelen van consuminderen? Het is goed voor je portemonnee, want je gaat heel erg goed nadenken over hetgeen dat je koopt. Daarbij zal je meer tijd overhouden voor andere dingen omdat je minder naar de winkelstraten trekt. Bovendien ga je automatisch meer waarde hechten aan alle items die je koopt. En je gaat ze bovendien liever dragen. Dat heb ik de afgelopen weken aan den lijve mogen ondervinden.

2. Vermijd de grootste valkuilen

De allergrootste valkuilen wanneer je jouw fast fashion kledingkast wil transformeren naar een slow fashion garderobe? Dat zijn - of course - de winkels zelf. In de gewone winkelstraat vind ik het persoonlijk niet zo moeilijk om voorbij Zara, H&M of gelijkaardige ketens te wandelen. Op momenten dat ik kán gaan winkelen (in het weekend) zijn deze chaotisch, is het er vrijwel altijd lang aanschuiven aan de paskamers of aan de kassa en ik voel me er simpelweg niet op m'n gemak. Op virtueel vlak is het een tikkeltje moeilijker. De modewereld ligt er letterlijk aan je voeten vingers. Te veel interessante aanbiedingen, te veel koopimpulsen. Ga in de plaats op zoek naar leuke, alternatieve webshops.

We mogen onszelf gelukkig prijzen er tegenwoordig ongelooflijk veel duurzame (online) winkels bestaan. In dit overzicht ontdek je alvast een heleboel mooie merken.

3. Schrijf je uit op het merendeel van de nieuwsbrieven

Wanneer je stap twee tot een goed einde wil brengen, raad ik je aan om deze derde tip eveneens uit te voeren. De grootste valkuilen, naast de kledingketens op zich, zijn de talrijke nieuwsbrieven die ze maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks uitsturen. Enerzijds kan ik je geen ongelijk geven, want kortingen maken het leven af en toe een tikkeltje makkelijker. Anderzijds moet je beseffen dat deze winkels je promoties en tijdsnood opdringen zodat je tóch overgaat tot aankopen. Ze herinneren je er ook frequent aan wanneer je een item 'vergeten' bent in je mandje. Dat is push marketing waar ik het zeer benauwd van krijg. Wil je ook een beetje meer rust in je hoofd én wil je bovendien baas zijn van je eigen aankoopbeslissingen? De boodschap is: uitschrijven op die nieuwsbrieven!

Al blijkt het toch een evenwichtsoefening te zijn. Nadat ik alle fast fashion nieuwsbrieven uit mijn mailbox had geëlimineerd, heb ik me wel opnieuw ingeschreven op een aantal nieuwsbrieven van duurzame kledingmerken. En dan vooral degene die geen sociale media hebben of zich in een hogere prijsklasse bevinden. Hún kortingen zijn wél gewenst in mijn mailbox.

4. Zeg vaarwel tegen kleding die je niet meer draagt

Een grote opruim van je kledingkast is een mooie manier om te beginnen. Geef toe: orde in je kledingkast staat gelijk aan rust in je hoofd. Daarbij kan je natuurlijk zo extreem gaan als je zelf wil. Zo kan je ervoor kiezen om de volledige inhoud van je kledingkast in één keer proberen te verkopen (of weg te schenken) en met een volledig schone lei te beginnen. Zelf heb ik gekozen voor de meest logische weg. Stap voor stap probeer ik via allerhande kanalen af te geraken van mijn huidige fast fashion stuks. De beste must-do's: Doe mee aan een plaatselijke rommelmarkt, organiseer een closet sale bij je thuis, organiseer een kledingruil met vriendinnen of maak een gratis online shop zoals ik deed op Tictail of Vinted. Op die manier houd je een mooi centje over waarmee je eerste duurzame aankopen te doen. Win-win!

5. Blijf werken aan je garderobe en kies liefst voor eerlijke merken

Jouw kledingkast niet meer bekijken als een stockeerplaats is één ding, maar houd vooral het volgende in je achterhoofd wanneer je op het punt staat om een stuk te kopen: Every piece of clothing should be your favorite piece. Kleren die liggen weg te kwijnen in je kledingkast, daar heeft niemand wat aan. Het milieu niet en jijzelf evenmin. Duurzaam winkelen staat gelijk aan écht mooie spullen kopen van een uitstekende kwaliteit. Beter materiaal kost je natuurlijk wat meer, maar bespaart je op de lange termijn heel wat geld, terwijl je tegelijk minder grondstoffen verspilt. Hoe weet je eigenlijk dat je fair (of duurzaam) koopt? Dat kom je te weten in een volgende blogpost!

Ik hoop dat ik jou met al het bovenstaande een mooie aanzet heb kunnen geven om bewuster na te denken over je huidige garderobe. Ben je ondertussen zelf al aan de slag gegaan? En welke tip vind jij de beste uit de reeks? Ik lees het met plezier in de comments onderaan.

Mijn blog steunen? Dat kan!

Vorige
Vorige

Mijn blog steunen? Dat kan, via een virtuele chocomelk!

Volgende
Volgende

Hoe herken je een fast fashion merk?